Magyar


**********

Hivatalos üzenet

a Tánc Világnapjával kapcsolatban

Hivatalos üzenet

Tánc világnapja

2018. április 29.

www.danceday.cid-world.org

Egy koreográfia dícséretére a kritikusok számos olyan kifejezést használnak, mint: innovatív, előremutató, haladó szellemű, eredeti, forradalmi, legkorszerűbb, élenjáró, radikális, új utat törő, avantgárd. Ezek azt hitetik el velünk, hogy ami új, az eredendően jó, különösen a művészetekben.

2018-ra egy friss látásmódot javasolok a kezdetektől. Ez lehet egy nagyon modern megközelítése egy távoli időszaknak, vagy egy történelmi kutatáson alapuló hű rekonstrukció, vagy egy alkotás a kettő között.

A koreográfusok összpontosíthatnak egy ősi, vagy csak egy évszázadal ezelőtti  időszak sajátos elképzelésére. Ez egy kihívás, tanulmányozniuk kell a forrásokat, és kitágítani képzeletüket. Választhatnak nosztalgikus vagy antik látványt.  A tánciskolák kínálhatnak kurzusokat és előadásokat a Történelem témakörében: a múlt, eredetek, gyökerek, antikvitás, elődök.

Túl gyakran gondolják az emberek, hogy valami újat teremtettek, csak mert nem ismerik a múlt alkotásait. Konfúciusz mondta: Tanulmányozd a múltat, ha szeretnéd meghatározni a jövőt.

Alkis Raftis

A Nemzetközi Tánc Tanács elnöke

CID, UNESCO, Paris

line-pattern


Hivatalos üzenet

a Tánc Világnapjával kapcsolatban

2017. április 29 

 Idén a CID Nemzetközi Tánc Tanács egyesíti erőit a WFP Világélelmezési Programmal abból a célból, hogy megalkossa a „Tánc az éhezés felszámolásáért” elnevezésű programot, amelynek középpontjában a tánccal és oktatással népszerűsített egészséges táplálkozás áll. A WFP 80 millió ember számára kínál meleg ételt a világ 80 országában: wfp.org

Az egészséges táplálkozás és a tánc kiegészítik egymást az egészséges életmód kialakítása érdekében. Szeretnénk előtérbe helyezni az étkezés biztonságának és az éhezés felszámolásának kérdését minden országban.

Az iskolák kisebb táncprodukciókat állítanak össze a gyerekek részére, amelyeken keresztül tudatosítják a táplálkozás biztonságának, valamint az egészséges életmód fenntartásának fontosságát. Fiatal táncosoknak lehetőségük nyílik képezni magukat, és 150 táncóra teljesítését követően tanúsítványt szerezni.

A résztvevő iskolák olyan koreográfiákat dolgoznak ki, amelyek tematikája a táplálkozás biztonsága és az éhezés felszámolása. A koreográfiák a Tánc Világnapja (április 29.), illetve az Élelmezés Világnapja (október 16.) rendezvénysorozatok alkalmából kerülnek bemutatásra. A WPF, a CID és az UNESCO közös kampányt indítanak a sajtón keresztül, valamint egy párizsi rendezvény keretében.

A kezdeményezés célja az élelmezésbiztonság, valamint az egészséges táplálkozásra nevelés fontosságára való figyelemfelhívás, illetve ezen és a táncon keresztül az éhezés felszámolása.

Alkis Raftis
a Nemzetközi Tánc Tanács elnöke
CID, UNESCO, Párizs