Ημέρα του Χορού 

 

Στις 29 Απριλίου,
όπως κάθε χρόνο από το 1982,
εκατομμύρια χορευτές σε όλο τον κόσμο
θα γιορτάσουν την
Ημέρα του Χορού.
Είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού
CID, UNESCO, Παρίσι.
 
Προτείνουμε να επισκευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα
www.danceday.cid-world.org/

Θα βρείτε: 

1 – Οδηγίες και ιδέες για σχετικές εκδηλώσεις 

2 – Το επίσημο μήνυμα της Ημέρας του Χορού, καθώς και τα μηνύματα προηγουμένων ετών 

3 – Εκδηλώσεις ανά χώρα και περιοχή 

4 – Πώς να σχεδιάσετε την αφίσα ή το έντυπο και να το στείλετε για ανάρτηση στην ιστσελίδα. 

Παρακαλούμε να στείλετε αυτό το μήνυμα στους συναδέλφους σας, σε φορείς του χορού και στα ΜΜΕ. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει η Ημέρα του Χορού τόσο γνωστή όσο η Ημέρα της Μητέρας. 

Με θερμές ευχές για την Ημέρα μας 

 

Δρ. Αλκης Ράφτης 

Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού

CID UNESCO

 

 

1. Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, οι λέσχες και οι άλλοι φορείς που έχουν σαν αντικείμενο τον χορό, διοργανώνουν κδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως. 

2. Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο επίσημος ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου.
– Αναγνωρίζεται από την UNESCO, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς. 
– Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 150 χώρες. 
– Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική που ιδρύθηκε το 1973 στη UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει. 
– Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. 

3. Ο Δρ Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης της UNESCO. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.

  

International Dance Council – CID – Conseil International de la Danse 
UNESCO, 1 rue Miollis, FR-75732 Paris, France 

 

Επισκευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ημέρας του Χορού https://danceday.cid-world.org/ και στείλτε ανακοίνωση τη εκδήλωσής σας για να αναρτηθεί εκεί. Ζητήστε να σας σταλεί το σήμα του CID για να το χρησιμοποιήσετε στην εκδήλωση για την Ημέρα του Χορού.

 

 

line-pattern

 

ΠαγκόσμιαΗμέρατουΧορού

Προετοιμασίες

       Την 29η Απριλίου, όπως κάθε χρόνο από το 1982, η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού θα γιορταστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. 

       Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ετοίμασε τις παρακάτω οδηγίες προτείνοντας έναν χρήσιμο κατάλογο ιδεών σε όσους απασχολούνται θεσμικά στον ευρύτερο χώρο του χορού: δασκάλους, χορογράφους, υπεύθυνους συγκροτημάτων, δημοσιογράφους, ερευνητές, σωματεία, προμηθευτές, οργανώσεις κλπ.

Στόχος
Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι να τραβήξουν την προσοχή του ευρέως κοινού προς την τέχνη του χορού. Δίνεται έμφαση στην προσέλκυση ενός “νέου” κοινού, δηλαδή ατόμων που δεν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με χορό κατά τη διάρκεια του έτους.

 

Εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις της Ημέρας του Χορού μπορεί να είναι: ειδικές παραστάσεις, ανοιχτά μαθήματα, δημόσιες πρόβες, διαλέξεις, εκθέσεις, άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, βραδιές χορού, εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, επισκέψεις, υπαίθρια θεάματα, παρελάσεις κλπ.

 

Διοργανωτές
Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται πρωταρχικά από επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά συγκροτήματα, σχολές, σωματεία και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χορό. Είναι προτιμότερη η συνδιοργάνωση με κάποιον φορέα με αντικείμενο άλλο από τον χορό, όπως μια δημόσια υπηρεσία, ένα σχολείο, ένας δήμος, μια επιχείρηση, ένα συνδικάτο.
 
Περιεχόμενο
Οι οργανωτές έχουν πλήρη ελευθερία να ορίσουν το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Φροντίζουν να περιλαμβάνεται μια γενική πληροφόρηση για την τέχνη του χορού, την ιστορία του, τη σημασία του για την κοινωνία, τον παγκόσμιο χαρακτήρα του. Αυτό μπορεί να γίνει με μια σύντομη ομιλία, ένα σημείωμα στο έντυπο πρόγραμμα, ένα κείμενο που διανέμεται στο ακροατήριο. Προσθέτοντας αυτή τη διάσταση, διαφοροποιούμε την εκδήλωση από άλλες που γίνονται
οποιαδήποτε άλλη μέρα. Μπορείτε να διαβάσετε το μήνυμα μιας προσωπικότητας, ένα ποίημα, ένα απόσπασμα διάσημου συγγραφέα.

 

Συντονισμός
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, πρέπει οι προετοιμασίες να αρχίσουν νωρίς.
 Είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερώσετε τα ΜΜΕ για την εκδήλωση. Ενημερώστε μια οργάνωση με κεντρική θέση σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, η οποία θα δημοσιεύσει κατάλογο των εκδηλώσεων της Ημέρας του Χορού. 
Είναι προτιμότερο η είσοδος να είναι ελεύθερη, ή με πρόσκληση. Καλέστε άτομα που δεν συνηθίζουν να παρακολουθούν χορευτικές εκδηλώσεις.

 

Τόπος
Στην καλύτερη περίπτωση, οι εκδηλώσεις γίνονται σε “νέους” χώρους, όπως δρόμους, πάρκα, πλατείες, καταστήματα, εργοστάσια, χωριά, ντισκοτέκ, σχολεία, στάδια κλπ.
Τοποθετώντας την εκδήλωση σε πρωτότυπο πλαίσιο, τονίζουμε το ότι είναι αφιερωμένη στην πλανητική οικογένεια των χορευτών.
 
Προγραμματισμός
Αν θέλετε να συμπεριληφθεί η εκδήλωσή σας στον πανελλήνιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Ημέρα του Χορού, επικοινωνήστε με το Θέατρο Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου”,
Σχολείου 8, Πλάκα, 10558 Αθήνα, τηλ. 210 324 4395, φαξ 210 324 6188, mail@grdance.org
 
 
Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, Paris
Πρόεδρος του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», Αθήνα

 

 

line-pattern

Ιδέες για την Ημέρα του Χορού

 
Η Ημέρα του Χορού γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο την 29η Απριλίου. Καθιερώθηκε το 1982 και συντονίζεται από το CID. Αφοράόλεςτιςμορφέςχορού.
 
Πέρα από το κείμενο για τις προετοιμασίες και το επίσημο μήνυμα, παρακάτω δίνονται μερικές ιδέες για το τι μπορεί να κάνει κανείς εκείνη τη ιδιαίτερη μέρα, όπου εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα πάνω στον πλανήτη χορεύουν, βλέπουν χορό ή σκέφτονται χορό.
 
1. Παραστάσεις
 
Κάντε μια παράσταση, κατά προτίμηση διαφορετική από αυτές που έχετε παρουσιάσει μέχρι τώρα. Αλλάξτε το περιεχόμενο της παράστασης, ή τον χώρο όπου εμφανίζεστε, ή τον τρόπο που την προβάλετε, ή τα πρόσωπα που την παρακολουθούν.
 
2. Μαθήματα
 
Διδάξτε με έναν διαφορετικό τρόπο, για παράδειγμα: μαθήματα χωρίς διακοπή, με ελεύθερη είσοδο, με άλλους μαθητές (πολύ νέους, πολύ ηλικιωμένους, με ειδικές ανάγκες, περαστικούς κλπ.), σε κάποιο νέο χώρο (νηπιαγωγείο, σουπερμάρκετ, εργοστάσιο, φυλακή, νοσοκομείο, πλοίο, στρατώνα κ.ά).
 
3. Ομιλίες
 
Εξηγήστε το χορό – ο κόσμος είναι μαθημένος να βλέπει χορό ή να χορεύει, αλλά πολύ σπάνια σκέφτεται για το χορό. Μιλήστε τους γι αυτόν ή καλέστε ομιλητές από διάφορους γνωστικούς χώρους (ιστορικούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους, ζωγράφους, μουσικούς, πολιτικούς, ιερωμένους κ.ά.)
 
4. Εκθέσεις
 
Μπορείτεναεκθέσετεμιασυλλογήφορεσιών, φωτογραφιών, αντικειμένων, ταχυδρομικώνκαρτών, γραμματοσήμων, αφισών, βιβλίωνκ.α.)
 
5. Αρθρα
 
Γράψτε ένα άρθρο και στείλτε το για δημοσίευση σε περιοδικό ή εφημερίδα. Ζητήστε από έναν δημοσιογράφο να γράψει ένα άρθρο μαζί σας, παρουσιάζοντας τη δουλειά και τις ιδέες σας.  
 
6. Προγράμματα
 
Συμμετέχετε στην παραγωγή ενός ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού προγράμματος.
 
7. Παρελάσεις
 
Οι παρελάσεις είναι πολύ δημοφιλείς και προσελκύουν πλήθη θεατών. Υπάρχουν τρία είδη: α) Οι ομάδες προχωρούν λίγο ή πολύ συνεχώς, χορεύοντας. β) Χορεύουν λίγο, προχωρούν όλοι συγχρόνως, χορεύουν ξανά, γ) Χορεύουν πάνω σε πλατφόρμες που τις τραβούν αυτοκίνητα.
 
8. Διακοσμήσεις
 
Δημόσιοι χώροι διακοσμούνται με θέμα το χορό. Ιδιωτικοί χώροι επίσης, όπως βιτρίνες καταστημάτων – μπορείτε να ζητήσετε από τους καταστηματάρχες να πάρουν μέρος σε ένα διαγωνισμό για την καλύτερη διακόσμηση.
 
 
Δρ. Αλκης Ράφτης
 
Πρόεδρος του CID
 
 
 
line-pattern

 

Επίσημο μήνυμα για την

Ημέρα Χορού

29 Απριλίου 2023

 

www.DanceDay.CID-world.org

 

     Όπως το θέατρο, η μουσική και οι πλαστικές τέχνες, ο χορός έχει τη δική του παγκόσμια οργάνωση. Το 2023 το CID γιορτάζει την 50ή επέτειό του. Αντί να περιγράφουμε τι κάνει το CID, δραττόμεθα της ευκαιρίας να πούμε τι δεν κάνει.

     Η κύρια διαφορά με όλες τις άλλες οργανώσεις χορού είναι ότι το CID δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη χώρα. Ιδρύθηκε στα κεντρικά γραφεία της UNESCO, δηλαδή για διπλωματικούς λόγους όπου καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία. Έτσι, τα μέλη είναι ασφαλή ότι η πολιτική δεν θα αντικατοπτρίζει μια ενιαία εθνικότητα ή κουλτούρα ή προσέγγιση στον χορό.

     Το CID δεν παρέχει χορευτική εκπαίδευση, δεν διοργανώνει εκδηλώσεις, δεν πουλά τίποτα, επομένως δεν ανταγωνίζεται τα μέλη του – προωθεί τη δουλειά τους και τα βοηθά να την αναβαθμίσουν.

     Το CID δεν έχει μόνιμη ηγεσία, κάνει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια όπου ψηφίζουν όλα τα μέλη.

     Δεν έχει εκπροσώπους, τα μέλη της είναι ισότιμα και συνδέονται άμεσα με την έδρα της.

     Τέτοια μοναδικά χαρακτηριστικά αποτελούν τη δύναμη του CID, αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες του χορού ως πραγματικά μέλη, όχι ως πελάτες.

     Η μεγάλη μας οικογένεια θα συνεχίσει να μεγαλώνει τα επόμενα 50 χρόνια, κάνοντάς σας περήφανους και επιτυχημένους.


 

                                                    Δρ. Αλκης Ράφτης
                      Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO

 


1. Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, οι λέσχες και οι άλλοι φορείς που έχουν σαν αντικείμενο τον χορό, διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.

2. Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο επίσημος ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου.
– Αναγνωρίζεται από την UNESCO, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.
– Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 170 χώρες.
– Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική που ιδρύθηκε το 1973 στη UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει.
– Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

3.  Ο Δρ Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης της UNESCO. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.


International Dance Council  CID  Conseil International de la Danse
CID, UNESCO, 1 rue Miollis, FR-75732 Paris 15, France
Tel. +33 1 4568 4953     WhatsApp +33 6 1155 3111    www.CID-world.org

DDframe

Το επίσημο μήνυμα για την
Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2021

www.DanceDay.CID-world.org

80 χρόνια πριν, γύρω στο 1941: το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή, η κυκλοφορία το βράδυ απαγορεύεται αυστηρά, το ίδιο και το ραδιόφωνο, συχνά κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι  οικογένειες μένουν αμέτρητες ώρες στο σπίτι, μη έχοντας τίποτα για να απασχοληθούν, σε συνθήκες που οδηγούν σε κατάθλιψη και νευρικό κλονισμό – βρίσκονται σε απόγνωση.

    Οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα σώσουν την κατάσταση – οι μνήμες τους φτάνουν μέχρι τα χρόνια που οι άνθρωποι μπορούσαν να παράγουν τη δική του διασκέδαση, Οταν δεν είχε ανάγκη την τηλεόραση, τις εξόδους για φαγητό ή για κινηματογράφο, δεν χρειάζονταν επαγγελματίες της διασκέδασης. Τότε που η τέρψη ήταν ενεργητική, όχι παθητική. Οι νεότεροι δεν είχαν μάθει να λένε ιστορίες, ανέκδοτα, τραγούδια, να χορεύουν στο σπίτι με καλή συντροφιά.

    Οι ηλικιωμένοι έγιναν η ψυχή της παρέας, τραγουδούσαν παλιά τραγούδια, έδειχναν τους χορούς παρασύροντας όλη την οικογένεια μαζί με τους γείτονες στα νυχτέρια. Ετσι ξαναγύρισαν τα μισοξεχασμένα τραγούδια και οι χοροί, μεταδόθηκαν στη νέα γενιά και ξανάζησαν προκαλώντας την αναβίωση που φτάνει μέχρι σήμερα.

    Δάσκαλοι χορού, αυτός είναι ο ρόλος σας στις τωρινές συνθήκες πανδημίας, περιορισμών κυκλοφορίας και εγκλεισμού. Τώρα σάς χρειάζεται ο κόσμος, γι αυτό θα σάς χρειάζεται και μετά την κρίση. Εσείς παράγετε το εμβόλιο κατά του ιού που προσβάλει την ψυχή: ξέρετε πώς να κάνετε τους άλλους να χορεύουν. Ακούσατε το κάλεσμα – ανασκουμπωθείτε!

Αλκης Ράφτης

Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID

UNESCO, Παρίσι

DDframe

 

Επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2020

www.DanceDay.CID-world.org

   Πριν από τον κινηματογράφο και το βίντεο, ο χορός ήταν «η εφήμερη τέχνη» – ενώ ιστορικές χορογραφίες έχουν χαθεί, αριστουργήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, ποίησης ή θεάτρου έχουν διασωθεί για χιλιάδες χρόνια. Η ευρεία χρήση του βίντεο έφερε επανάσταση στην τέχνη του χορού, η συμβολή του είναι ανεκτίμητη.

   Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού 2020 γιορτάζεται σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Οπτικοακουστικών Επικοινωνιών (CICT / ICFT), ενός εταίρου της UNESCO όπως το CID. Το γενικό θέμα είναι «Νεολαία-Χορός-Βίντεο». Οι χορογράφοι και οι διευθυντές σχολών χορού ενθαρρύνονται να συνθέσουν μια χορογραφία που εκτελείται από χορευτές κάτω των 18 ετών, να τη βιντεοσκοπήσουν και να τη στείλουν για προβολή στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

   Αυτή η σύντομη χορογραφία πρέπει να εμπνέεται από αξίες που πρεσβεύει η UNESCO. Για παράδειγμα: δια-πολιτισμικός και δια-θρησκευτικός διάλογος, αντι-ντόπινγκ, προώθηση της κοινής ιστορίας και της μνήμης για συμφιλίωση, προστασία, προώθηση και μετάδοση πολιτιστικής κληρονομιάς, πνεύμα ειρήνης, μη βία και βιώσιμη ανάπτυξη, απέναντι σε φτώχεια, κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και κοινωνικές ανισότητες.

    Θα βρείτε περισσότερες αξίες, όπως ισότητα, δημοκρατία, ειρήνη και ανθρώπινες αξίες, στα portal της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόκληση είναι πώς να απεικονίσει κανείς τέτοιες αφηρημένες έννοιες μέσω συντονισμένης κίνησης πάνω στη σκηνή. Ο κύριος στόχος είναι να κατανοήσουν οι νέοι χορευτές τη σημασία μιας ή περισσοτέρων από αυτές τις αξίες και να συμμετάσχουν στην έκφρασή τους.

    Την Ημέρα του Χορού η προσοχή του κόσμου στρέφεται προς την τέχνη του χορού. Το βίντεο μας εξυπηρετεί πάρα πολύ ως ένα απλό μέσο για την καταγραφή και τη διάδοση του δημιουργικού μας έργου. Φέτος, ο χορός και το βίντεο θα συνδυάσουν τον εορτασμό της ανύψωσης της ανθρωπότητας προς τους ευγενείς στόχους που έθεσαν οι οργανώσεις κορυφής.

Αλκης Ράφτης

Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού
CID, UNESCO, Παρίσι

Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2019

Χορεύοντας, μεταφέρεται κάποτε κανείς στη σφαίρα του υπερφυσικού. Η μουσική σε συνδυασμό με την κίνηση ενώνουν σώμα και μυαλό και τα οδηγούν σε μια υπέρτερη κατάσταση. Αυτή η εκστατική εμπειρία απελευθερώνει, επεκτείνεται βαθύτερα στην εσωτερική μας διάσταση, ενώνοντας το άτομο με το σύμπαν.

Δημιουργώντας, οι χορογράφοι μερικές φορές καταφέρνουν να εμφυσήσουν στον θεατή τη σύνδεση με το ιερό, το μυστηριακό, το μεγαλειώδες άγνωστο. Εκτός από ψυχαγωγία και τέχνη, ο χορός τότε γίνεται όχημα ανύψωσης του συνειδητού: αναζήτηση του απόλυτου νοήματος. Μια τέτοια χορογραφία οδηγεί πέρα ​​από τα ορατά, τα βιωμένα και τα γνωστά.

Δηλιάδες – χορεύουσες νύμφες στο νησί της Δήλου στην αρχαία Ελλάδα. Ντεβαντάσι – διακόνισσες των ναών που διατήρησαν τις κλασικές παραδόσεις Μπαρατανάτυαμ και Οντισι στην Ινδία. Ντερρβίσηδες σούφι – οπαδοί του πέρση ποιητή Ρουμι με τον στροβιλίζοντα χορό τους. Αζτέκοι ιερείς που «τραγουδούσαν με τα πόδια» στο προ-ισπανικό Μεξικό. Ανέκαθεν η πνευματικότητα ήταν παρούσα στο χορό.

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες, ειδικά στην Αμερική, της ταχείας διάδοσης του χορού στη θεία λειτουργία. Ο χορός επιστρέφει ως πρακτική λατρείας, σωματική μορφή προσευχής, έκφραση αφοσίωσης στο Θεό. Χιλιάδες ιερείς-χορογράφοι εκπαιδεύονται και συγκεντρώνουν δικό τους ποίμνιο. Ηδη σε ορισμένα μέρη τα εκκλησιάσματα χορού ξεπερνούν σε αριθμό τις σχολές χορού.

Το θέμα που προτείνουμε για την Ημέρα του Χορού και για τις εκδηλώσεις το 2019 είναι “Χορός και πνευματικότητα”.

Αλκης Ράφτης

Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID

UNESCO, Παρίσι

 

1.  Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρας του Χορού στέλνεται σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.


2.  Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 και προωθείται από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, και οι άλλοι φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.


3.  Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες.

– Αναγνωρίζεται από την UNESCO, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.

– Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 160 χώρες.

– Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1973 στη UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει.

– Η UNESCO είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.


4.  Ο Δρ Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.

 

International Dance Council  CID Conseil International de la Danse

CID  c/o UNESCO, 1 rue Miollis, FR-75732 Paris 15, France

Tel. +33 1 4568 4953     Mob. +33 6 1155 3111   www.CID-world.org

 

Στείλτε ανακοίνωση τη εκδήλωσής σας για να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ημέρας του Χορού    www.danceday.cid-world.org

 
 
line-pattern

 

Το επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2017

 
 Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ενώνει τις δυνάμεις του με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα WFP για τη δημιουργία ενός προγράμματος με θέμα “Χορός για μηδενική πείνα”, ένα έργο για την προώθηση της υγιεινής διατροφής μέσω του χορού και της εκπαίδευσης. Το WFP προσφέρει γεύματα σε 80 εκατομμύρια ανθρώπους σε 80 χώρες του κόσμου: wfp.org 

Η υγιεινή διατροφή και ο χορός θα συνδυαστούν με στόχο έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θέλουμε να προωθήσουμε την ασφάλεια της διατροφής και την εξάλειψη της πείνας σε όλες τις χώρες.

Τα σχολεία θα δημιουργήσουν μικρά προγράμματα χορού για παιδιά ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ασφάλειας της διατροφής και της διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής. Νέοι χορευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κατάρτιση και να πάρουν Πιστοποίηση μετά την ολοκλήρωση 150 ωρών μαθημάτων χορού.

Τα συμμετέχοντα σχολεία θα δημιουργήσουν χορογραφίες που θα εστιάζουν στη σημασία της ασφάλειας στη διατροφή και την εξάλειψη της πείνας. Οι χορογραφίες αυτές θα παρουσιαστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού (29 Απριλίου) και της Παγκόσμιας Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου). WPF, CID και UNESCO θα ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και μια εκδήλωση στο Παρίσι.

Το έργο θα προωθήσει την επισιτιστική ασφάλεια, την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής, την παροχή επαγγελματικών ευκαιριών, ενώ παράλληλα θα συνηγορήσει για την επίτευξη μηδενικής πείνας στον κόσμο, μέσω του χορού.

Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού
CID, UNESCO, Παρίσι

 
 
line-pattern
 
 
 
 

Το επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2015

 

Πριν από ένα αιώνα ο διάσημος ρώσος διοργανωτής Σεργκέι Ντιαγκιλεφ έφερε επανάσταση στο μπαλέτο καλώντας τους πιο προικισμένους ζωγράφους και μουσικοσυνθέτες της εποχής του να συμβάλουν στις παραστάσεις του. Πιστεύω ότι οι σημερινοί χορογράφοι παραμελούν τις άλλες τέχνες και δεν νιώθουν την ανάγκη να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους μαζί με τους ισότιμούς τους σε άλλους τομείς.

Είμαι βέβαιος ότι το κοινό θα εκτιμήσει περισσότερες τέχνες εντεταγμένες σε χορευτικές παραστάσεις, αρχίζοντας από τις κλασικές τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, μουσική, ποίηση, αρχιτεκτονική, καθώς και πιο μοντέρνες μορφές όπως η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, τα πολυμέσα, ο σχεδιασμός φωτισμού. Επιτρέψτε μου να προχωρήσω περισσότερο προτείνοντας τον εμπλουτισμό της χορογραφίας με ανθρωπιστικές επιστήμες (ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία και γλωσσολογία). Προσωπικά, θα απολάμβανα ιδιαίτερα την αφήγηση ιστοριών, τις πολεμικές τέχνες και – το λέω σοβαρά – τη μαγειρική.

Δεν υπάρχει κάτι καινούριο σ’αυτό, αφού οι Αρχαίοι Ελληνες στα συμπόσιά τους συνδύαζαν όλα τα παραπάνω. Εικοσιπέντε αιώνες μετά θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην ιδέα ότι μια ολοκληρωμένη παράσταση συνδυάζει όσο το δυνατόν περισσότερες τέχνες.

Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ενώνει τις δυνάμεις του με έναν συγγενή οργανισμό για τον εορτασμό της Ημέρας του Χορού. Η Διεθνής Ενωση Πλαστικών Τεχνών IAA/AIAP είναι μη-κυβερνητική οργάνωση που τα γραφεία της βρίσκονται δίπλα στα δικά μας στην UNESCO. Η κοινή μας πρόταση είναι να συνδυάσουμε το χορό με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη γλυπτική και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης στο χώρο των εικαστικών τεχνών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κα. Rosa-Maria Burillo από το Μεξικό, Παγκόσμια Πρόεδρο της IAA/AIAP, η οποία κινητοποίησε καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες για να συνεργαστούν με χορογράφους, χορευτές και δασκάλους χορού σε κοινές εκδηλώσεις: παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις, flashmobs, λατρευτικές συναντήσεις, θεραπευτικές συνεδρίες και – γιατί όχι;- φαγοπότια!

 

Αλκης Ράφτης

Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID

UNESCO, Paris

 

 

 

line-pattern
 
 
 
 

 Το επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2014

 
line-pattern
 
Πιστεύω
 
Πιστεύω εις έναν χορόν
 
πατέρα, πανδαμάτορα,
 
εκφραστήν ουρανού και γης,
 
ορατών τε πάντων και αοράτων.
 
Φως εκ του σώματος
 
χορόν αληθινόν εκ ψυχών αληθινών,
 
γεννηθέντα, ου ποιηθέντα,
 
πανταχού παρόντα,
 
δι ου τα πάντα μετουσιώνονται.
 
Τον δι ημάς τους ανθρώπους
 
και διά την ημετέραν σωτηρίαν
 
κατελθόντα εξ ουρανών
 
προ πάντων των αιώνων
 
και σαρκωθέντα εκ σωμάτων θνητών
 
και πνεύματος αιωνίου,
 
και ενανθρωπίζοντα.
 
Σταυρωθέντα επί εμπορευματικής κοινωνίας
 
και παθόντα και ταφέντα
 
και αναστάντα εις μέρη απρόσιτα
 
όπου ουκ υπάρχει η γραφή.
 
Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης
 
ζωογονήσαι ζώντας και νεκρούς.
 
Ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος.
 
Χορόν άγιον, κύριον, ζωοποιόν,
 
εξ αυτοδυνάμων κοινοτήτων εκπορευόμενον,
 
λαλούντα διά του σώματος των ανθρώπων,
 
αντί των προφητών.
 
Ομολογώ ότι αποτελεί βάπτισμα
 
εις λήθην βασάνων και αμαρτιών,
 
εις ανάστασιν απονεκρωμένων μελών
 
και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.
 
Αλκης Ράφτης
 
 
 
line-pattern
 

 

Το επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2013

 
   Το 1973 άτομα από διάφορες χώρες συγκεντρώθηκαν μέσα στο Μέγαρο της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι για να ιδρύσουν το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID. Η παγκόσμια οργάνωση για την τέχνη της Μουσικής λειτουργούσε ήδη από πολλά χρόνια, καθώς και η άλλη για το Θέατρο, οπότε ήταν φυσικό να προκύψει η ανάγκη για τον αντίστοιχο φορέα του Χορού.
 
   Τα ιδρυτικά μέλη προέρχονταν από το μπαλέτο και τον μοντέρνο χορό, οπότε τα επόμενα συνέχισαν να είναι διακεκριμένοι χορευτές, χορογράφοι και δάσκαλοι από αυτά τα είδη χορού, κυρίως ευρωπαίοι. Ο διάσημος γερμανός χορογράφος KurtJoossεξελέγη πρόεδρος.
 
   Πολύ αργότερα, από το 1999, έγιναν δεκτές προσωπικότητες από άλλες μορφές χορού: παραδοσιακός, σύγχρονος, τάγκο, ινδικός, θεραπευτικός, ανατολίτικος κ.ά. Τώρα μπορεί κανείς να πει ότι το CIDείναι πραγματικά αντιπροσωπευτικό όσον αφορά τις χορευτικές γλώσσες, τις γεωγραφικές περιοχές και τις λειτουργίες. Οι ερευνητές συνεχίζουν να συμμετέχουν σε υψηλό ποσοστό: καθηγητές πανεπιστημίων, διδάκτορες, συγγραφείς βιβλίων, ιστορικοί. Οργανώσεις όπως ομοσπονδίες, περιφερειακές ενώσεις, τμήματα πανεπιστημίων, σύλλογοι ή τοπικές όμάδες είναι πάντα η σημαντικότερη κατηγορία μελών.
 
   Το πόρταλ του CIDαποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε έναν που δραστηριοποιείται στον χώρο – περιέχει τον πλήρη κατάλογο μελών καθώς και τα βιβλία που συνέγραψαν και τα περιοδικά που εκδίδουν. Το ευρύτερα χρησιμποιούμενο πρόγραμμα είναι το Παγκόσμιο Ευρετήριο του Χορού που περιέχει πάνω από 300,000 επαγγελματίες σε 200 χώρες, ένα μοναδικό επίτευγμα που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη τέχνη ή επιστήμη. Η Ημέρα του Χορού είναι το πλέον διαδεδομένο μας πρόγραμμα εφόσον γιορτάζεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
 
   Κάθε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται γύρω από το χορό καλείται να υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος – οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί μετά από εξέταση του βιογραφικού τους ή μετά από πρόταση άλλου μέλους. Ο αριθμός μελών μεγαλώνει συνεχώς, και είναι δείγμα ζωτικότητας και ανοίγματος.
 
   Η Ημέρα του Χορού του 2013 είναι αφιερωμένη στην 40ή επέτειο της ίδρυσης του CID. Οσο το CIDγίνεται δυνατότερο τόσο περισσότερο οι χορευτές θα αισθάνονται ενωμένοι και δυνατοί.
 
Αλκης Ράφτης
 
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
 
UNESCO, Παρίσι
 
 
 
 
 
line-pattern
 
 
 

Το επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2012

 
   Εάν κάνετε αναζήτηση στο Παγκόσμιο Ευρετήριο του Χορού βάζοντας “θεραπεία” ως λέξη-κλειδί παίρνετε 2600 καταχωρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένας στους εκατό επαγγελματίες χορού παρέχει κάποια μορφή θεραπείας. Αν και 1% είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, η θεραπεία είναι ίσως ο πιο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας του χορού. Ο πολλαπλασιασμός των μαθημάτων και σεμιναρίων δείχνει ότι ο αριθμός χοροθεραπευτών τείνει να διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Καταρτισμένοι επαγγελματίες απασχολούνται όλο και περισσότερο σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, εστίες ηλικιωμένων, φυλακές ή ψυχιατρικές κλινικές. Τα ιδιωτικά μαθήματα πολλαπλασιάζονται, όπως και οι συμβατικές σχολές χορού που προσφέρουν μαθήματα θεραπείας.
 
   Αυτή η έκκρηξη μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η θεραπεία μέσω του χορού υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας σε πολλές χώρες, οπότε η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι ασύγκριτα υψηλότερη από ό,τι για τον χορό που είναι προσανατολισμένος προς την παράσταση ή την αναψυχή. Ενας άλλος λόγος είναι ότι, εφόσον ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει στερήσει τους ανθρώπους από βασικές λειτουργίες, εκείνοι ανακαλύπτουν ξανά τη δύναμη του χορού να γιατρεύει.
 
   Ο χορός κάνει σίγουρα ένα υγιές άτομο να αισθάνεται καλύτερα, αλλά η προσπάθεια ανακούφισης ενός εμφανούς ψυχικού προβλήματος μέσω του χορού είναι κάτι άλλο. Οι παραδοσιακές κοινωνίες έχουν διατηρήσει την ευεξία, παρέχοντας συχνά την ευκαιρία στους ανθρώπους να χορέψουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετές. Από τότε που αυτά τα δρώμενα εγκαταλείγθηκαν η στέρησή μας έχει μεγαλώσει, κι έτσι τώρα στρεφόμαστε σε συνεδρίες με επαγγελματίες για να ικανοποιηθεί αυτή μας η ανάγκη. Ορισμένοι χοροί έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν ασθένειες, όμως απαιτείται αρκετή έρευνα για να μάθουμε αν οι χοροί αυτοί μπορούν σήμερα να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.
 
   Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ασθενείς έχουν θεραπευτεί όχι χορεύοντας οι ίδιοι, αλλά από το χορό του άλλου προσώπου. Σε πολλές χώρες του κόσμου οι κάτοικοι ζητούν από θεραπευτές, σαμάνους ή μάγους να συνεχίσουν πανάρχαιες πρακτικές γιατί τις βρίσκουν ευεργετικές. Οι χοροί αυτοί, που τους απέρριπταν μέχρι σήμερα στις βιομηχανικές κοινωνίες, αξίζουν σοβαρής μελέτης.
 
   Η σύγχρονη χοροθεραπεία, παρόλο που ξεκίνησε μόλις πριν λίγες δεκαετίες, έχει αναπτύξει νέες τεχνικές και ελάχιστα βασίζεται σε παραδοσιακές πρακτικές. Παράγει ένα σύνολο γνώσεων, τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό, και πείθει για την αποτελεσματικότητά της. Πολλά περισσότερα όμως πρέπει να γίνουν.
 
   Καλούμε τα πανεπιστήμια να ξεκινήσουν προγράμματα σπουδών χοροθεραπείας, τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τους χοροθεραπευτές ως ένα ξεχωριστό επάγγελμα και τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης να επιτρέψουν τη θεραπεία μέσω του χορού, όταν συνταγογραφείται από τους γιατρούς, ψυχολόγους και άλλους πρωτογενείς θεράποντες.
 
Αλκης Ράφτης
 
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
 
UNESCO, Παρίσι
 
 
line-pattern
 
                          
 

Το επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2011

 
     Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας οι χορός ήταν συνδεδεμένος με το ύπαιθρο. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν σε ξέφωτα δασών, σε πλατείες χωριών, σε αυλές εκκλησιών, σε αλώνια, για να διασκεδάσουν χορεύοντας ώρες ατελείωτες. Στη σύγχρονη εποχή χορό συναντάμε κυρίως σε αίθουσες, σε συλλόγους, σε θέατρα, σε σχολές ή σε νυχτερικά κέντρα.
 
     Φέτος, για την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού προτείνουμε ένα βήμα προς τη φύση, γιορτάζοντάς την σε ανοιχτούς χώρους: δρόμους, πλατείες, πάρκα, στάδια, παραλίες, χώρους στάθμευσης, ξέφωτα – οπουδήποτε κάτω από τον ουρανό.
 
   Η ανάγκη για χορό είναι έμφυτη, οι χορευτές προσεγγίζουν τη φύση με το δικό τους τρόπο, συνδέονται με το σύμπαν και νοιώθουν τους χυμούς του να κυκλοφορούν στο σώμα τους.
 
   Ολο το χρόνο διδάσκουμε χορό, κάνουμε πρόβες, δίνουμε παραστάσεις μέσα σε τέσσερεις τοίχους. Ας τονίσουμε λοιπόν την ιδιαιτερότητα αυτής της ξεχωριστής ημέρας δίνοντας μαθήματα, παραστάσεις ή απλώς χορεύοντας σε κοινή θέα. Ο καιρός μπορεί να είναι κρύος ή βροχερός, το έδαφος δεν είναι κατάλληλο, ο αέρας παίρνει μακρυά τη μουσική, αλλά η ομορφιά της κίνησης και τα πρόσωπα που λάμπουν θα ζεστάνουν τις καρδιές του τυχαίου πλήθους των περαστικών.                                                                
 
Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Παρίσι
 
 
line-pattern
 
                          
 

Το επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2010

 
   Τα Ηνωμένα Εθνη κήρυξαν το 2010 Διεθνές Ετος για την Προσέγγιση των Πολιτισμών και όρισαν την UNESCO ως κύριο φορέα εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψιν την άνω των 60 ετών εμπειρία της στην προώθηση της αλληλογνωριμίας και της κατανόησης μεταξύ των λαών.
 
   Η νεοεκλεγείσα Γενική Διευθύντρια της UNESCOIrinaBokova πρότεινε ένα παγκόσμιο όραμα που ονόμασε “νέο ουμανισμό”, ένα όραμα ανοιχτό σε ολόκληρη την ανθρώπινη κοινότητα, που να δίνει μια ανθρωπιστική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση και στην κρίση, που να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της ειρήνης.
 
   Ο χορός, κεντρικό στοιχείο κάθε κουλτούρας, αποτελεί το ιδανικό μέσο για να πλησιάσουν άτομα από διαφορετικές χώρες. Τα φεστιβάλ προωθούν με τον πλέον ζωντανό τρόπο την αμφίπλευρη γνώση και το σεβασμό της διαφορετικότητας – εκατοντάδες εκατομμύρια είναι οι θεατές των φεστιβάλ χορού κάθε χρόνο. Οι δάσκαλοι που πηγαίνουν σε ξένες χώρες για να δώσουν μαθήματα χτίζουν έμπρακτα γέφυρες κατανόησης με τα σώματα των χορευτών – κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι χορού περνούν τα σύνορα της χώρας τους. Τα συνέδρια, είτε ανοιχτά είτε για τα μέλη μιας οργάνωσης, παρέχουν την ευκαιρία σε επαγγελματίες να δείξουν τη δουλειά τους σε ένα κοινό αποτελούμενο από συναδέλφους τους – πολλές δεκάδες είναι τα διεθνή συνέδρια ερευνητών, ιστορικών και κριτικών χορού που γίνονται κάθε χρόνο.
 
   Πέρα από τα φεστιβάλ, τα μαθήματα και τα συνέδρια, το να δει κανείς στην τηλεόραση ένα χορό από ξένη χώρα δίνει την πιο έντονη, γοητευτική και πειστική εικόνα μιας άλλης εθνοτικής ομάδας.
 
   Τόσο για τη ζωηρόχρωμη απεικόνιση της πολιτιστικής ποικιλίας, όσο και για την ενσώματη προσέγγιση των πολιτισμών, δεν υπάρχει καλύτερο μέσον από το χορό.
                                                             
 
Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris
 
 
line-pattern
 
                                  
 

Επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2009

 
   Το μέλλον του χορού βρίσκεται εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι που δεν χορεύουν.
 
Αυτοί ανήκουν σε δύο κατηγορίες: εκείνοι που απλά δεν έμαθαν, κι εκείνοι που νομίζουν πως δεν είναι ικανοί να χορέψουν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι δάσκαλοι χορού.
 
   Εναρμονισμένοι με τον αγώνα της ΟΥΝΕΣΚΟ κατά των προκαταλήψεων και των διακρίσεων, επεκτείνουμε τα σύνορα του χορού και αλλάζουμε την επικρατούσα αντίληψη για το ποιος μπορεί να είναι χορευτής.
 
Οι χορευτικές παραστάσεις δεν είναι κατ’ ανάγκην επιδείξεις ακραίων σωματικών ικανοτήτων ή απόλυτης ακρίβειας στην εκτέλεση κινήσεων, ούτε βίαιες εκκρήξεις συναισθημάτων – μπορούν να είναι πανηγυρισμοί της διάδρασης μεταξύ των εκτελεστών. Μπορούν να εμπλουτιστούν με τραγουδιστές, ηθοποιούς, αφηγητές, μίμους, ακροβάτες κι άλλους από όλες της ηλικίες κι όλους τους βαθμούς αναπηρίας.
 
   Η είσοδος στο χορό των μέχρι τώρα αποκλεισμένων από αυτόν είναι πρώτιστα ηθικό καθήκον, είναι όμως και μια μεγάλη πόρτα που ανοίγει σε καιρούς οικονομικής κρίσης και ανεργίας. Σε κάθε χώρα υπάρχουν εκατομμύρια άτομα με σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες. Πιστεύουμε ότι είναι έτοιμα να χορέψουν.
 
Θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας για δασκάλους χορού. Ενισχύονται από το Υπουργείο Υγείας, που ο προϋπολογισμός του είναι πολλαπλάσιος εκείνου του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Η ένταξη των περιθωρειοποιημένων ατόμων στο χορό είναι εξίσου σημαντική με την ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό.
 
   Ανάμεσα στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού είναι ότι ο κάθενας μπορεί να χορέψει.
 
Η Ημέρα Χορού του 2009 αφιερώνεται στον ενταξιακό χορό. Ας εντάξουμε όλα τα μέλη της κοινωνίας στα μαθήματα και στις παραστάσεις μας.
 
 
Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris
 
 
line-pattern
 
                                  
 

Επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2008

     Οι κυβερνήσεις, οι χορηγοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι το κέντρο της προσοχής μας φέτος.
 
     Οι κυβερνήσεις (εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές), οι χορηγοί (ιδιωτικοί ή δημόσιοι) και τα ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση) είναι οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την άσκηση της τέχνης μας. Οι επαγγελματίες του χορού αγωνίζονται τα τους προσεγγίσουν μεμονωνένα – με φτωχά αποτελέσματα. Εμείς προτείνουμε έναν καλύτερο τρόπο: μέσω των Τμημάτων του CID, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις μορφές του χορού, όλα τα επίπεδα και όλες τις λειτουργίες.
 
     Καλώ όλους τους χορευτές να ενταχτούν στο Διεθνές Συμβούλιο Χορού και να σχηματίσουν Τμήματα του CID. Αυτά θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα γενικά θέματα του χορού. Με αυτά, σαν επίσημα αναγνωρισμένους φορείς, όλοι οι χορευτές θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για την άσκηση της τέχνης τους. Θα μπορέσουν να αποκομίσουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις, επαρκή υποστήριξη από τους χορηγούς, και ικανοποιητική προβολή από τα ΜΜΕ.
 
     Προτείνουμε η εγωκεντρική απομόνωση να δώση τη θέση της στη φροντίδα για το κοινό καλό. Αντί ο καθένας μας να προσπαθεί να πάρει μερικά ψίχουλα για τον εαυτό του, αν συνεργαστούμε θα μεγαλώσουμε το μέγεθος της πίτας.
 
     Το CID δεν είναι βέβαια συνδικαλιστικό σωματείο, όμως τα Τμήματά του μπορούν να λειτουργήσουν σαν ομάδες πίεσης σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Μπορούνναπείσουν. Η δύναμή τους προέρχεται από το ότι αντιπροσωπεύουν το σύνολο του φάσματος του χορού.
 
     Μπορούν να πείσουν τον περιβάλλοντα χώρο των χορευτών ότι η τέχνη αυτή είναι απαραίτητη για την ευημερία της κάθε κοινωνίας.                                                                       
 
Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris
 
 
line-pattern
 
                      
 

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2007

Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID

 
Φέτος η Ημέρα του Χορού είναι αφιερωμένη στο παιδί.
 
Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID, μαζί με την UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί, αγωνίζεται για να δοθούν στα παιδιά όλου του κόσμου τα μέσα για να ξεκινήσουν τη ζωή τους με τις καλύτερες συνθήκες, εφόσον η σωστή εκπαίδευση αποτελεί ένα σοβαρό εφόδιο για το μέλλον τους.
 
Πιστεύουμε ότι η φροντίδα για το παιδί είναι ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης προόδου. Ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζουν στο δρόμο του παιδιού η φτώχια, η βία, η ασθένεια και οι διακρίσεις. Ετσι θα εξελιχθεί η ανθρωπότητα.
 
Ο χορός είναι συστατικό στοιχείο της προσωπικής και της κοινωνικής ανάπτυξης. Υποστηρίζουμε ότι κάθε παιδί πρέπει να έχει βασική εκπαίδευση ποιότητας, δίνοντας έμφαση στην ισότητα των δύο φύλων και την εξάλειψη των πάσως φύσεως διακρίσεων.
 
Κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει χωρίς την ευκαιρία να μάθει χορό και να χορέψει. Η πρόσβαση στην τέχνη αποτελεί δικαίωμα για κάθε άτομο, και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατεύεται, ώστε να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες και να φτάσουν στην πλήρη τους ανάπτυξη.
 
Το CIDέχει ανάμεσα στους στόχους του να καθιερωθεί η χορευτική εκπαίδευση από εκπαιδευμένους δασκάλους σε κάθε επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, γιατί ο χορός αποτελεί το ένα ισχυρό θεμέλιο για την ευημερία του ατόμου.
 
 
Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris
 
 
line-pattern
 
 
 

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2006

Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID – UNESCO

 
 
Είναι πασίγνωστο ότι οι χορευτές αποφεύγουν να συμμετέχουν σε συλλογικούς φορείς.
 
Ισως φοβούνται ότι με το να οργανωθούν θα περιοριστεί η ελευθερία τους να εκφράζονται.
 
Ισως νομίζουν ότι ο χρόνος και η συνδρομή που θα διαθέσουν θα πάνε χαμένα.
 
Πολλές οργανώσεις ή ομοσπονδίες έχουν μόνο μερικές δωδεκάδες μέλη: ένα μικρό κλάσμα του συνόλου στον χώρο τους ή στην περιοχή τους.
 
Η έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας φέρνει την έλλειψη αξιοπιστίας. Ετσι, δεν μπορούν να έχουν βάρος ως συνομιλητές των αντίστοιχων κυβερνήσεων ή άλλων κέντρων αποφάσεων σε υψηλό επίπεδο. Δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στα μη μέλη.
 
Ετσι εξηγείται γιατί η τέχνη του χορού υστερεί σε νομοθεσίας, σε προβολή, σε χρηματοδότηση, συγκρινόμενη με άλλες τέχνες.
 
Το να ανήκει κανείς σε μια ευρύτερη δομή δεν περιορίζει τον τρόπο που δίνει παράσταση, ή που διδάσκει, ή που ερευνά, ή που χορογραφεί. Χωρίς να επηρεάζει την καθημερινή μας δουλειά, βελτιώνει τον περίγυρό της, τον περιβάλλοντα χώρο της.
 
Οι συλλογικοί φορείς παρέχουν ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών στα μέλη τους. Χωρίς αυτές, ενεργώντας μεμονωμένα, οι σχολές, οι ομάδες, οι λέσχες, τα φεστιβάλ θα συνεχίσουν να μειονεκτούν.
 
Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CIDενθαρρύνει την ενίσχυση των περιφερειακών, εθνικών ή κλαδικών οργανώσεων, με την αύξηση του αριθμού των μελών τους.
 
Ας συνδυάσουμε τις δράσεις μας, ας εναρμονίσουμε τις μουσικές μας ξεφεύγοντας από την κακοφωνία των μεμονωμένων ήχων.
 
Χορευτές όλου του κόσμου, ενωθείτε!
 
Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris
 
 
line-pattern
 
                          
 

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2005

Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID – UNESCO

 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού είναι από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID.
 
Φέτος επικεντρώνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Θα ήθελα να σας ζητήσω να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Παιδείας της χώρας σας εκ μέρους του CID, με την παράκληση να στείλει εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία. Μπορείτε επίσης να παρακινήσετε κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς να εκδόσουν παρόμοιες οδηγίες σε περιφερειακή κλίμακα.
 
Σε κάθε τάξη οι μαθητές μπορούν να γράψουν μια έκθεση για το χορό, να ζωγραφήσουν μια σκηνή χορού, να τραγουδήσουν χορευτικά τραγούδια, να διαβάσουν αποσπάσματα από βιβλία, να μαζέψουν εικόνες (φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, γραμματόσημα κλπ.). Μπορούν να χορέψουν στην αυλή ή – καλύτερα – στο δρόμο.
 
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η Ημέρα του Χορού τόσο γνωστή και να γιορτάζεται τόσο πλατιά όσο η Ημέρα της Μητέρας.
 
Βασίζομαι στη συνεργασία σας για τούτο και θα χαρώ να έχω τις παρατηρήσεις σας.
 
 
Εγκάρδια
Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του CID
 
 
line-pattern
 
 
 

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2004

Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID – UNESCO)

 
Χορός είναι η αρχιτεκτονική των κινήσεων.
 
Ο αρχιτέκτονας χρησιμοποιεί τεχνικά υλικά για να δομήσει ένα κατασκεύασμα στο χώρο. Ο χορογράφος χρησιμοποιεί άυλα σχήματα, παραγόμενα από το ανθρώπινο σώμα, για να δομήσει μια εντύπωση στο χώρο και το χρόνο.
 
Ο αρχιτέκτονας έχει διττή διάσταση, είναι συγχρόνως μηχανικός και καλλιτέχνης. Μηχανικός γιατί σκέπτεται ορθολογικά (σε αντίθεση με το γλύπτη, που κι αυτός παράγει κατασκευές στο χώρο) εφόσον το έργο του πρέπει να έχει χρηστική αξία. Οι δημιουργίες του βασίζονται στη γνώση της συμπεριφοράς των υλικών – είναι ένας τεχνικός.
 
Είναι όμως και καλλιτέχνης (όπως ο γλύπτης) γιατί επιδιώκει ένα αισθητικό αποτέλεσμα.
 
Ο χορογράφος, σαν αρχιτέκτων των ανθρώπινων κινήσεων, είναι πρώτα απ’ όλα ένας τεχνικός. Γνωρίζει τις δυνατότητες του σώματος (ανατομία, φυσιολογία, παθολογία), έχει βιωματική αντίληψη του υλικού του. Επειδή έχει ιδρώσει στο πάτωμα του χορού, όπως ο καλός αρχιτέκτονας έχει τριφτεί επί χρόνια στις σκαλωσιές των εργοταξίων.
 
Και φυσικά πρέπει να γοητεύει το θεατή ή/και να τον κάνει να σκέφτεται δίνοντάς του ερεθίσματα.
 
Ετσι λοιπόν, χορογράφοι και αρχιτέκτονες δημιουργούνται:
 
α) ασκούμενοι ένα μεγάλο διάστημα (“πιάνοντας τη λάσπη με τα χέρια τους”) χορεύοντας και διδάσκοντας χορό.
 
β) σπουδάζοντας ένα μεγάλο διάστημα, εμβαθύνοντας, μελετώντας, αποκτώντας θεωρητική κατάρτιση
 
Πώς εξηγείται λοιπόν το μεγάλο παράδοξο ότι, ενώ σε όλες τις χώρες υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές για αρχιτέκτονες, δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο για χορογράφους και δασκάλους χορού;
 
Μετριούνται στα δάχτυλα οι χώρες όπου ένας νέος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του – πρακτικές και θεωρητικές συγχρόνως – μετά τα 18 του χρόνια. Κι εκεί ακόμη οι σχολές είναι απαράδεκτα υποεπανδρωμένες και υποεφοδιασμένες.
 
Ανάμεσα στις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID είναι να πιέζει τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων χορού υψηλού επιπέδου. Στον στόχο αυτόν αφιερώνεται η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα του Χορού.
 
Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris
 
 
line-pattern
 
 
 

Επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2003

 
Αυτή την ξεχωριστή για εμάς ημέρα, θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους χορευτές να σταματήσουν για μια στιγμή, ώστε να αναλογιστούν τα ζητήματα που αφορούν το χορό σε παγκόσμια κλίμακα. Θα αναφέρω μόνο μερικά από αυτά.
 
Είναι πολλές οι χώρες όπου το κράτος αγνοεί εντελώς την ύπαρξη του χορού. Το να χορεύει κανείς είναι απλώς ανεκτό. Οι επαγγελματίες χορευτές είναι στο περιθώριο της κοινωνίας, ενώ ο ερασιτεχνικός χορός μπορεί να εμφανιστεί μόνο στο πλαίσιο της οικογένειας.
 
Σε περισσότερες από τις μισές από τις 200 χώρες του κόσμου ο χορός ούτε καν αναφέρεται στη νομοθεσία (αλλά αυτό δεν ξέρουμε αν είναι για καλό ή για κακό…). Δεν υπάρχουν κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό για να υποστηριχτεί αυτό το είδος τέχνης. Δεν προβλέπεται τίποτα όσον αφορά την χορευτική εκπαίδευση, ιδιωτική ή δημόσια.
 
Στις μεγαλουπόλεις της υφηλίου υπάρχει σοβαρή έλλειψη αιθουσών χορού. Αντίθετα με τη μουσική, ο χορός έχει ανάγκη από σημαντικό χώρο για να λειτουργήσει (από την άλλη, οι χορευτές δεν χρειάζονται να αγοράσουν όργανα, μια και για όργανο έχουν το σώμα τους!). Οι δήμοι παραδέχονται ότι οι κάτοικοι των πόλεων έχουν κι αυτοί ανάγκη να χορέψουν, όμως δεν κάνουν τίποτα για να παραχωρήσουν τις αίθουσες που χρειάζονται οι ερασιτέχνες για να χορέψουν μεταξύ τους ή οι επαγγελματίες για να δώσουν παραστάσεις.
 
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν το χορό στο σύνολό του, είτε σε εθνική είτε σε διεθνή κλίμακα. Δεν θα συμβούλευα τους χορογράφους, τους δασκάλους, τους χορευτές, τους μαθητές ή τους ερασιτέχνες που χορεύουν μια φορά την εβδομάδα, να σκέφτονται τέτοια ζητήματα πολύ συχνά – διακινδυνεύοντας έτσι τη βαθιά χαρά που τους προσφέρει ο χορός!
 
Ομως την 29η Απριλίου, για μερικά δευτερόλεπτα μόνο, έχουμε όλοι μας υποχρέωση να αφιερώσουμε μια σκέψη σε όσους έχουν την ατυχία να βρίσκονται σ’ εκείνα τα μακρυνά μέρη όπου ο απαγορεύεται ή εμποδίζεται ο χορός.
 
Την υπόλοιπη ημέρα, μπορούμε να κυτάξουμε γύρω μας και να κάνουμε κάτι που να φέρει το χορό κοντύτερα σε όσους δεν αντλούν από τις χάρες του όλη τη χρονιά.                                                                               
 
Δρ. Αλκης Ράφτης
 
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού – CID
 
 
line-pattern
 
                              
 

Επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

29 Απριλίου 2002

 
Yopuedobailarenuntemplosinprofanarlo (Μπορώ να χορέψω σε έναν ναό χωρίς να τον βεβηλώσω).
 
VicenteEscudero (1892-1980), ισπανός χορευτής φλαμένκο
 
Αυτές οι λίγες λέξεις δίνουν την ουσία του καλού χορού. Χρησιμεύουν σαν οδηγός μας όταν ο εμπορευματοποιημένος χορός στις πλούσιες χώρες παρεκκλίνει προς μια χωρίς νόημα αλληλουχία κινήσεων.
 
Χορογραφίες που διαφθείρονται από την άκρατη αναζήτηση νεωτερισμών.
 
Διδασκαλία που υποβαθμίζεται από την τυφλή συγκέντρωση στα βήματα.
 
Ερευνα που φτωχαίνει από την εξιδανίκευση της δομικής ανάλυσης.
 
Ξεχνάμε να αναρρωτηθούμε αν ο χορός που βλέπουμε είναι πράγματι ωραίος, αν μεταφέρει αξίες, αν θα αντέξει στην τελική δοκιμασία του χρόνου.
 
Ο χορός δεν είναι ιερός από τη φύση του, αλλά μπορεί να σταθεί δίπλα στα ιερά, σαν μέσο υπέρβασης της πραγματικότητας, σαν όχημα απελευθέρωσης, σαν οδός για την μετάβαση σε έναν άλλο εαυτό.
 
Δεν είναι δυνατόν η κάθε χορευτική δημιουργία να αρμόζει σε έναν ναό – όπως δεν μπορούμε να φοράμε κάθε μέρα κυριακάτικα ρούχα.
 
Εχουμε λοιπόν υποχρέωση να εκπαιδεύσουμε το κοινό ώστε να διαμορφώσει ποιοτικά κριτήρια: να είναι σε θέση να διακρίνει τους “κυριακάτικους χορούς” από τους “καθημερινούς”.
 
Οι χοροί μας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αρκετά καλοί ώστε να μπορούν να χορευτούν πέριξ των ναών.
                                                                               
 
Αλκης Ράφτης
 
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
 
 
line-pattern
 
 
 

Επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

29 Απριλίου 2001

 
Την πρώτη χρονιά του νέου αιώνα, το Διεθνές Συμβούλιο Χορού την αφιερώνει στην εισαγωγή του χορού στα δημόσια σχολεία.
 
Η εκμάθηση του χορού στην παραδοσιακή κοινωνία γινόταν χωρίς δασκάλους. Τα παιδιά μάθαιναν μόνα τους μιμούμενα τους μεγάλους στο σπίτι, στη γειτονιά, στις γιορτές του χωριού, στις άλλες τελετές. Οταν έφτανε η στιγμή, έβγαιναν κι αυτά να χορέψουν επίσημα δείχνοντας την ικανότητά τους να εκφράσουν με κινήσεις το ρυθμό και το τραγούδι, να συντονιστούν με τους συγχορευτές τους και να δημιουργήσουν μέσα στο χώρο με το σώμα τους.
 
Στη σημερινή εποχή λίγα είναι τα παιδιά που έχουν αυτή την τύχη. Σε πάρα πολλά χωριά δεν γίνονται πια οι πατροπαράδοτες εκδηλώσεις, ενώ στα σπίτια οι γονείς προτιμούν να βλέπουν τηλεόραση από το να χορεύουν τραγουδώντας με τα παιδιά τους. Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν σε πόλεις ή κοντά σε πόλεις, και παίρνουν τις περισσότερες γνώσεις τους από το σχολείο παρά από την οικογένεια ή το περιβάλλον του χωριού.
 
Ο χορός δεν πρέπει να λείπει από την βασική εκπαίδευση. Από όλες τις τέχνες είναι η πιο κατάλληλη για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ιδιαίτερα των σημερινών παιδιών, γιατί καλλιεργεί συγχρόνως το σώμα και την ψυχή. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αρχαία Ελλάδα ο χορός εθεωρείτο απαραίτητο συστατικό του πεπαιδευμένου ανθρώπου.
 
Προτρέπουμε τα Υπουργεία Παιδείας σε όλες τις χώρες να καταστρώσουν τα κατάλληλα προγράμματα, συνεκτιμώντας τις αποψεις των ειδικών, και δίνοντας τέλος στην απουσία του χορού από το πρόγραμμα. Θα ήθελα να ζητήσω από τα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού σε όλο τον κόσμο, από κάθε άνθρωπο του χορού, από κάθε εκπαιδευτικό, να συμβάλει στην εισαγωγή του χορού στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
 
Αλκης Ράφτης
 
Πρόεδρος
 
 
line-pattern
 
                                 
 

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

29 Απριλίου 2000

 
Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID – UNESCO)
 
Αυτή την τελευταία χρονιά του 20ου αιώνα επιβάλλεται να γυρίσουμε το βλέμμα μας προς τα πίσω, επιχειρώντας να σχηματίσουμε μια συνοπτική εικόνα της πορείας των γεγονότων όσον αφορά το χορό τα τελευταία 100 χρόνια.
 
Δύο σημαντικά γεγονότα ξεχωρίζουν στην εξέλιξη του χορού τον αιώνα που πέρασε σε παγκόσμια κλίμακα. Δύο νέα είδη χορού εμφανίστηκαν στος αρχές του, αναπτύχτηκαν συνεχώς καθ’ όλη του τη διάρκεια, και έφτασαν να έχουν δημιουργήσει αντίστοιχους χώρους μέχρι το τέλος του αιώνα: αυτά ήταν ο φολκλορικός και ο μοντέρνος χορός.
 
Ο φολκλορικός χορός εμφανίστηκε όταν ερασιτέχνες χορευτές στις πόλεις ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς – δηλαδή χορούς των χωρικών – για διασκέδαση και για σκηνική παρουσίαση. Αυτοί οι ίδιοι χοροί είχαν ήδη αρχίζει να εγκαταλείπονται σταθερά από τους αρχικούς τους φορείς, τους αγροτικούς πληθυσμούς των παραδοσιακών κοινωνιών.
 
Ο μοντέρνος χορός γεννήθηκε όταν επαγγελματίες χορευτές απέριψαν τους περιορισμούς του κλασικού μπαλέτου και παρουσίασαν παραστάσεις βασισμένες στην ατομική έκφραση και στα προσωπικά κριτήρια γι αυτό που συνιστά την ελεύθερη κίνηση.
 
Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα το κλασικό μπαλέτο κέρδισε σε ποικιλία, σε βάθος και σε ακρίβεια, τελειοποίησε την ασύγκριτη τεχνική του και διαδόθηκε σε χώρες όπου πριν ήταν άγνωστο.
 
Ο χορός σαλονιού απέκτησε νέους φίλους και μεθόδους, και επεξετάθη στο καινούργιο πεδίο του διαγωνιστικού χορού. Αυτοί οι λεγόμενοι “χοροί κλειστού ζευγαριού” συμπληρώθηκαν με μόδες από νέους δημοφιλείς χορούς που εξαπλώθηκαν ταχύτατα στη νεολαία της υφηλίου, όπως το ροκ ‘ν ρολ και οι ντισκοτέκ.
 
Ηταν ένας αιώνα αναγέννησης και “γέννησης” στο χορό.
 
Στρεφόμενοι τώρα προς τον επόμενο αιώνα, θα θέλαμε να δούμε:
 
– Περισσότερη επικοινωνία μεταξύ των οικογενειών του χορού, όχι όμως σύγχιση στα σύνορα που τις διαχωρίζουν.
 
– Επιστροφή στην αρχέγονη ολική έννοια του χορού, ως μέρους ενός γεγονότος που ενσωματώνει μουσική, κίνηση, θέατρο, τραγούδι. Οι τέχνες εμφανίζουν την έντονη τάση να απομονώνονται – μειώνεται όμως έτσι το ποιητικό τους περιεχόμενο.
 
– Περισσότερη γνώση του παρελθόντος, περισσότερη συνειδητοποίηση του ότι ανήκουμε σε μια συνεχή εξελικτική γραμμή. Παρατηρείται μια έντονα αυξανόμενη λατρεία του κάθε νεωτερισμού. Ομως, ακόμα και ο πιο ακραιφνής επαναστάτης πρέπει να γνωρίζει καλά αυτό που θέλει να ανατρέψει. Ακόμα και ο πιο εμπνευσμένος δημιουργός δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να μελετήσει τους προκατόχους του.
 
– Περισσότερη ορατότητα για τον χορό. Τους παλαιότερους αιώνες ο χορός ήταν πανταχού παρών στην ιδιωτική και στη δημόσια ζωή, ενώ κατά τον τρέχοντα αιώνα οι λειτουργίες του συρρικνώθηκαν. Τώρα τα σπορ προσελκύουν δέκα φορές περισσότερους θεατές.
 
Η πρόσφατη εκκρηκτική άνθηση του χορού κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες στοιχειοθετεί μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον, τόσο για τους ερασιτέχνες όσο και για τους επαγγελματίες χορευτές.
 
Καθηγ. Αλκης Ράφτης
 
Πρόεδρος
 
 
line-pattern
 
 

1. Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρας του Χορού στέλνεται σε περισσότερους από 100,000 επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε δεκάδες γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.

2. Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, και οι άλλοι φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.

3. Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες. 
– Αναγνωρίζεται από την UNESCO, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.
– Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές,
ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 160 χώρες.
– Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1973 στη UNESCO στο
Παρίσι, όπου εδρεύει.
– Η UNESCO είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη
και τον Πολιτισμό.

4. Ο Δρ Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.

International Dance Council – CID – Conseil International de la Danse
UNESCO, 1 rue Miollis, FR-75732 Paris, France
 
Στείλτε ανακοίνωση τη εκδήλωσής σας για να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ημέρας του Χορού
www.danceday.cid-portal.org
 
 
 
line-pattern