Events
Ημέρα του Χορού
Στις 29 Απριλίου,
όπως κάθε χρόνο από το 1982,
εκατομμύρια χορευτές σε όλο τον κόσμο
θα γιορτάσουν την
Ημέρα του Χορού.
Είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού
CID, UNESCO, Παρίσι.
Προτείνουμε να επισκευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα
www.danceday.cid-world.org/
Θα βρείτε:
1 – Οδηγίες και ιδέες για σχετικές εκδηλώσεις
2 – Το επίσημο μήνυμα της Ημέρας του Χορού, καθώς και τα μηνύματα προηγουμένων ετών
3 – Εκδηλώσεις ανά χώρα και περιοχή
4 – Πώς να σχεδιάσετε την αφίσα ή το έντυπο και να το στείλετε για ανάρτηση στην ιστσελίδα.
Παρακαλούμε να στείλετε αυτό το μήνυμα στους συναδέλφους σας, σε φορείς του χορού και στα ΜΜΕ. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει η Ημέρα του Χορού τόσο γνωστή όσο η Ημέρα της Μητέρας.
Με θερμές ευχές για την Ημέρα μας
Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού
CID UNESCO
1. Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, οι λέσχες και οι άλλοι φορείς που έχουν σαν αντικείμενο τον χορό, διοργανώνουν κδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.
3. Ο Δρ Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης της UNESCO. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.
Επισκευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ημέρας του Χορού https://danceday.cid-world.org/ και στείλτε ανακοίνωση τη εκδήλωσής σας για να αναρτηθεί εκεί. Ζητήστε να σας σταλεί το σήμα του CID για να το χρησιμοποιήσετε στην εκδήλωση για την Ημέρα του Χορού.
ΠαγκόσμιαΗμέρατουΧορού
Προετοιμασίες
Την 29η Απριλίου, όπως κάθε χρόνο από το 1982, η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού θα γιορταστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ετοίμασε τις παρακάτω οδηγίες προτείνοντας έναν χρήσιμο κατάλογο ιδεών σε όσους απασχολούνται θεσμικά στον ευρύτερο χώρο του χορού: δασκάλους, χορογράφους, υπεύθυνους συγκροτημάτων, δημοσιογράφους, ερευνητές, σωματεία, προμηθευτές, οργανώσεις κλπ.
Ιδέες για την Ημέρα του Χορού
Επίσημο μήνυμα για την
Ημέρα Χορού
29 Απριλίου 2023
Όπως το θέατρο, η μουσική και οι πλαστικές τέχνες, ο χορός έχει τη δική του παγκόσμια οργάνωση. Το 2023 το CID γιορτάζει την 50ή επέτειό του. Αντί να περιγράφουμε τι κάνει το CID, δραττόμεθα της ευκαιρίας να πούμε τι δεν κάνει.
Η κύρια διαφορά με όλες τις άλλες οργανώσεις χορού είναι ότι το CID δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη χώρα. Ιδρύθηκε στα κεντρικά γραφεία της UNESCO, δηλαδή για διπλωματικούς λόγους όπου καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία. Έτσι, τα μέλη είναι ασφαλή ότι η πολιτική δεν θα αντικατοπτρίζει μια ενιαία εθνικότητα ή κουλτούρα ή προσέγγιση στον χορό.
Το CID δεν παρέχει χορευτική εκπαίδευση, δεν διοργανώνει εκδηλώσεις, δεν πουλά τίποτα, επομένως δεν ανταγωνίζεται τα μέλη του – προωθεί τη δουλειά τους και τα βοηθά να την αναβαθμίσουν.
Το CID δεν έχει μόνιμη ηγεσία, κάνει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια όπου ψηφίζουν όλα τα μέλη.
Δεν έχει εκπροσώπους, τα μέλη της είναι ισότιμα και συνδέονται άμεσα με την έδρα της.
Τέτοια μοναδικά χαρακτηριστικά αποτελούν τη δύναμη του CID, αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες του χορού ως πραγματικά μέλη, όχι ως πελάτες.
Η μεγάλη μας οικογένεια θα συνεχίσει να μεγαλώνει τα επόμενα 50 χρόνια, κάνοντάς σας περήφανους και επιτυχημένους.
Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO
1. Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, οι λέσχες και οι άλλοι φορείς που έχουν σαν αντικείμενο τον χορό, διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.
2. Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο επίσημος ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου.
– Αναγνωρίζεται από την UNESCO, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.
– Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 170 χώρες.
– Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική που ιδρύθηκε το 1973 στη UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει.
– Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
3. Ο Δρ Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης της UNESCO. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.
International Dance Council CID Conseil International de la Danse
CID, UNESCO, 1 rue Miollis, FR-75732 Paris 15, France
Tel. +33 1 4568 4953 WhatsApp +33 6 1155 3111 www.CID-world.org
Το επίσημο μήνυμα για την
Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2021
80 χρόνια πριν, γύρω στο 1941: το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή, η κυκλοφορία το βράδυ απαγορεύεται αυστηρά, το ίδιο και το ραδιόφωνο, συχνά κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι οικογένειες μένουν αμέτρητες ώρες στο σπίτι, μη έχοντας τίποτα για να απασχοληθούν, σε συνθήκες που οδηγούν σε κατάθλιψη και νευρικό κλονισμό – βρίσκονται σε απόγνωση.
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα σώσουν την κατάσταση – οι μνήμες τους φτάνουν μέχρι τα χρόνια που οι άνθρωποι μπορούσαν να παράγουν τη δική του διασκέδαση, Οταν δεν είχε ανάγκη την τηλεόραση, τις εξόδους για φαγητό ή για κινηματογράφο, δεν χρειάζονταν επαγγελματίες της διασκέδασης. Τότε που η τέρψη ήταν ενεργητική, όχι παθητική. Οι νεότεροι δεν είχαν μάθει να λένε ιστορίες, ανέκδοτα, τραγούδια, να χορεύουν στο σπίτι με καλή συντροφιά.
Οι ηλικιωμένοι έγιναν η ψυχή της παρέας, τραγουδούσαν παλιά τραγούδια, έδειχναν τους χορούς παρασύροντας όλη την οικογένεια μαζί με τους γείτονες στα νυχτέρια. Ετσι ξαναγύρισαν τα μισοξεχασμένα τραγούδια και οι χοροί, μεταδόθηκαν στη νέα γενιά και ξανάζησαν προκαλώντας την αναβίωση που φτάνει μέχρι σήμερα.
Δάσκαλοι χορού, αυτός είναι ο ρόλος σας στις τωρινές συνθήκες πανδημίας, περιορισμών κυκλοφορίας και εγκλεισμού. Τώρα σάς χρειάζεται ο κόσμος, γι αυτό θα σάς χρειάζεται και μετά την κρίση. Εσείς παράγετε το εμβόλιο κατά του ιού που προσβάλει την ψυχή: ξέρετε πώς να κάνετε τους άλλους να χορεύουν. Ακούσατε το κάλεσμα – ανασκουμπωθείτε!
Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Παρίσι
Επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2020
Πριν από τον κινηματογράφο και το βίντεο, ο χορός ήταν «η εφήμερη τέχνη» – ενώ ιστορικές χορογραφίες έχουν χαθεί, αριστουργήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, ποίησης ή θεάτρου έχουν διασωθεί για χιλιάδες χρόνια. Η ευρεία χρήση του βίντεο έφερε επανάσταση στην τέχνη του χορού, η συμβολή του είναι ανεκτίμητη.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού 2020 γιορτάζεται σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Οπτικοακουστικών Επικοινωνιών (CICT / ICFT), ενός εταίρου της UNESCO όπως το CID. Το γενικό θέμα είναι «Νεολαία-Χορός-Βίντεο». Οι χορογράφοι και οι διευθυντές σχολών χορού ενθαρρύνονται να συνθέσουν μια χορογραφία που εκτελείται από χορευτές κάτω των 18 ετών, να τη βιντεοσκοπήσουν και να τη στείλουν για προβολή στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Αυτή η σύντομη χορογραφία πρέπει να εμπνέεται από αξίες που πρεσβεύει η UNESCO. Για παράδειγμα: δια-πολιτισμικός και δια-θρησκευτικός διάλογος, αντι-ντόπινγκ, προώθηση της κοινής ιστορίας και της μνήμης για συμφιλίωση, προστασία, προώθηση και μετάδοση πολιτιστικής κληρονομιάς, πνεύμα ειρήνης, μη βία και βιώσιμη ανάπτυξη, απέναντι σε φτώχεια, κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και κοινωνικές ανισότητες.
Θα βρείτε περισσότερες αξίες, όπως ισότητα, δημοκρατία, ειρήνη και ανθρώπινες αξίες, στα portal της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόκληση είναι πώς να απεικονίσει κανείς τέτοιες αφηρημένες έννοιες μέσω συντονισμένης κίνησης πάνω στη σκηνή. Ο κύριος στόχος είναι να κατανοήσουν οι νέοι χορευτές τη σημασία μιας ή περισσοτέρων από αυτές τις αξίες και να συμμετάσχουν στην έκφρασή τους.
Την Ημέρα του Χορού η προσοχή του κόσμου στρέφεται προς την τέχνη του χορού. Το βίντεο μας εξυπηρετεί πάρα πολύ ως ένα απλό μέσο για την καταγραφή και τη διάδοση του δημιουργικού μας έργου. Φέτος, ο χορός και το βίντεο θα συνδυάσουν τον εορτασμό της ανύψωσης της ανθρωπότητας προς τους ευγενείς στόχους που έθεσαν οι οργανώσεις κορυφής.
Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού
CID, UNESCO, Παρίσι
Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2019
Χορεύοντας, μεταφέρεται κάποτε κανείς στη σφαίρα του υπερφυσικού. Η μουσική σε συνδυασμό με την κίνηση ενώνουν σώμα και μυαλό και τα οδηγούν σε μια υπέρτερη κατάσταση. Αυτή η εκστατική εμπειρία απελευθερώνει, επεκτείνεται βαθύτερα στην εσωτερική μας διάσταση, ενώνοντας το άτομο με το σύμπαν.
Δημιουργώντας, οι χορογράφοι μερικές φορές καταφέρνουν να εμφυσήσουν στον θεατή τη σύνδεση με το ιερό, το μυστηριακό, το μεγαλειώδες άγνωστο. Εκτός από ψυχαγωγία και τέχνη, ο χορός τότε γίνεται όχημα ανύψωσης του συνειδητού: αναζήτηση του απόλυτου νοήματος. Μια τέτοια χορογραφία οδηγεί πέρα από τα ορατά, τα βιωμένα και τα γνωστά.
Δηλιάδες – χορεύουσες νύμφες στο νησί της Δήλου στην αρχαία Ελλάδα. Ντεβαντάσι – διακόνισσες των ναών που διατήρησαν τις κλασικές παραδόσεις Μπαρατανάτυαμ και Οντισι στην Ινδία. Ντερρβίσηδες σούφι – οπαδοί του πέρση ποιητή Ρουμι με τον στροβιλίζοντα χορό τους. Αζτέκοι ιερείς που «τραγουδούσαν με τα πόδια» στο προ-ισπανικό Μεξικό. Ανέκαθεν η πνευματικότητα ήταν παρούσα στο χορό.
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες, ειδικά στην Αμερική, της ταχείας διάδοσης του χορού στη θεία λειτουργία. Ο χορός επιστρέφει ως πρακτική λατρείας, σωματική μορφή προσευχής, έκφραση αφοσίωσης στο Θεό. Χιλιάδες ιερείς-χορογράφοι εκπαιδεύονται και συγκεντρώνουν δικό τους ποίμνιο. Ηδη σε ορισμένα μέρη τα εκκλησιάσματα χορού ξεπερνούν σε αριθμό τις σχολές χορού.
Το θέμα που προτείνουμε για την Ημέρα του Χορού και για τις εκδηλώσεις το 2019 είναι “Χορός και πνευματικότητα”.
Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Παρίσι
1. Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρας του Χορού στέλνεται σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
2. Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 και προωθείται από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, και οι άλλοι φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.
3. Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες.
– Αναγνωρίζεται από την UNESCO, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.
– Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 160 χώρες.
– Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1973 στη UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει.
– Η UNESCO είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
4. Ο Δρ Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.
International Dance Council CID Conseil International de la Danse
CID c/o UNESCO, 1 rue Miollis, FR-75732 Paris 15, France
Tel. +33 1 4568 4953 Mob. +33 6 1155 3111 www.CID-world.org
Στείλτε ανακοίνωση τη εκδήλωσής σας για να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ημέρας του Χορού www.danceday.cid-world.org
Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2017
Η υγιεινή διατροφή και ο χορός θα συνδυαστούν με στόχο έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θέλουμε να προωθήσουμε την ασφάλεια της διατροφής και την εξάλειψη της πείνας σε όλες τις χώρες.
Τα σχολεία θα δημιουργήσουν μικρά προγράμματα χορού για παιδιά ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ασφάλειας της διατροφής και της διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής. Νέοι χορευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κατάρτιση και να πάρουν Πιστοποίηση μετά την ολοκλήρωση 150 ωρών μαθημάτων χορού.
Τα συμμετέχοντα σχολεία θα δημιουργήσουν χορογραφίες που θα εστιάζουν στη σημασία της ασφάλειας στη διατροφή και την εξάλειψη της πείνας. Οι χορογραφίες αυτές θα παρουσιαστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού (29 Απριλίου) και της Παγκόσμιας Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου). WPF, CID και UNESCO θα ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και μια εκδήλωση στο Παρίσι.
Το έργο θα προωθήσει την επισιτιστική ασφάλεια, την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής, την παροχή επαγγελματικών ευκαιριών, ενώ παράλληλα θα συνηγορήσει για την επίτευξη μηδενικής πείνας στον κόσμο, μέσω του χορού.
Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού
CID, UNESCO, Παρίσι
Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2015
Πριν από ένα αιώνα ο διάσημος ρώσος διοργανωτής Σεργκέι Ντιαγκιλεφ έφερε επανάσταση στο μπαλέτο καλώντας τους πιο προικισμένους ζωγράφους και μουσικοσυνθέτες της εποχής του να συμβάλουν στις παραστάσεις του. Πιστεύω ότι οι σημερινοί χορογράφοι παραμελούν τις άλλες τέχνες και δεν νιώθουν την ανάγκη να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους μαζί με τους ισότιμούς τους σε άλλους τομείς.
Είμαι βέβαιος ότι το κοινό θα εκτιμήσει περισσότερες τέχνες εντεταγμένες σε χορευτικές παραστάσεις, αρχίζοντας από τις κλασικές τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, μουσική, ποίηση, αρχιτεκτονική, καθώς και πιο μοντέρνες μορφές όπως η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, τα πολυμέσα, ο σχεδιασμός φωτισμού. Επιτρέψτε μου να προχωρήσω περισσότερο προτείνοντας τον εμπλουτισμό της χορογραφίας με ανθρωπιστικές επιστήμες (ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία και γλωσσολογία). Προσωπικά, θα απολάμβανα ιδιαίτερα την αφήγηση ιστοριών, τις πολεμικές τέχνες και – το λέω σοβαρά – τη μαγειρική.
Δεν υπάρχει κάτι καινούριο σ’αυτό, αφού οι Αρχαίοι Ελληνες στα συμπόσιά τους συνδύαζαν όλα τα παραπάνω. Εικοσιπέντε αιώνες μετά θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην ιδέα ότι μια ολοκληρωμένη παράσταση συνδυάζει όσο το δυνατόν περισσότερες τέχνες.
Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ενώνει τις δυνάμεις του με έναν συγγενή οργανισμό για τον εορτασμό της Ημέρας του Χορού. Η Διεθνής Ενωση Πλαστικών Τεχνών IAA/AIAP είναι μη-κυβερνητική οργάνωση που τα γραφεία της βρίσκονται δίπλα στα δικά μας στην UNESCO. Η κοινή μας πρόταση είναι να συνδυάσουμε το χορό με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη γλυπτική και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης στο χώρο των εικαστικών τεχνών.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κα. Rosa-Maria Burillo από το Μεξικό, Παγκόσμια Πρόεδρο της IAA/AIAP, η οποία κινητοποίησε καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες για να συνεργαστούν με χορογράφους, χορευτές και δασκάλους χορού σε κοινές εκδηλώσεις: παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις, flashmobs, λατρευτικές συναντήσεις, θεραπευτικές συνεδρίες και – γιατί όχι;- φαγοπότια!
Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris
Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2014
Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2013
Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2012
Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2011
Το επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2010
Επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2009
Επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2008
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2007
Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2006
Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID – UNESCO
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2005
Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID – UNESCO
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2004
Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID – UNESCO)
Επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα του Χορού
29 Απριλίου 2003
Επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα Χορού
29 Απριλίου 2002
Επίσημο μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα Χορού
29 Απριλίου 2001
Παγκόσμια Ημέρα Χορού
29 Απριλίου 2000
Μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID – UNESCO)
1. Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρας του Χορού στέλνεται σε περισσότερους από 100,000 επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε δεκάδες γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
2. Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, και οι άλλοι φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.
4. Ο Δρ Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.